Server Lag After 1.52 Patch

Server Lag After 1.52 Patch

« posted: Oct 01, 2015, 11:40 AM »
is anyone else having severe lag after the 1.52 patch

my server will slow for more than 5 mins or more you cant even bank money take items do anything ingame

just wondering if its just me but all was fine before yesterdays patch

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #1 posted: Oct 01, 2015, 02:57 PM »
We seem to be alright at 64 players last night.
  • Offline Firstyminator
  • NoElite Gaming Community
  • Geared Up
  • **
  • Posts: 44
  • Airborne Wookie!

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #2 posted: Oct 01, 2015, 03:20 PM »
is anyone else having severe lag after the 1.52 patch

my server will slow for more than 5 mins or more you cant even bank money take items do anything ingame

just wondering if its just me but all was fine before yesterdays patch
Check the commandline. Could be that some flag was missed. Hyperthreading or cores. It was on mine on another occation when my host changed startup parameters in the .BAT executable. 
Firsty
Founder
NoEliteGaming

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #3 posted: Oct 01, 2015, 03:49 PM »
it seems to be only our server with lag issues

not seeing anyone else reporting the same issue

i done a full reinstall same thing severe lag its terrible

thanks for the info i will try and get my host to check it

  • Offline Firstyminator
  • NoElite Gaming Community
  • Geared Up
  • **
  • Posts: 44
  • Airborne Wookie!

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #4 posted: Oct 01, 2015, 04:29 PM »
Do check the logs if theres errors.. I've got plenty after the update. Database is all fooked. And some other Class-related issues did pop up. Might slow it down a lot. Check the release changelog for 1.52 and see if any of your scrips are failing because of changes in the code.
Firsty
Founder
NoEliteGaming

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #5 posted: Oct 01, 2015, 04:58 PM »
this is what im getting on the server never had it before the patch

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #6 posted: Oct 01, 2015, 05:11 PM »
i have found this in the logs

16:07:34 Performance warning: SimpleSerialization::Write 'messageSystem' is using type of ',TEXT' which is not optimized by simple serialization, falling back to generic serialization, use generic type or ask for optimizations for these types
16:07:34 Performance warning: SimpleSerialization::Read 'messageSystem' is using type of ,'TEXT' which is not optimized by simple serialization, falling back to generic serialization, use generic type or ask for optimizations for these types


i dont know what it is but maybe have something to do with our server lag
  • Offline CREAMPIE
  • Armaholic
  • Veteran
  • ******
  • Posts: 1077
  • ^_^;;

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #7 posted: Oct 01, 2015, 07:47 PM »
having the same issue ...

players moonwalking ... bought vehicle sinks into the ground ...


1/64 players - 30fps / cps ...

thanks BiS ! 1.52 is AWESOME
- from the grassy knoll -

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #8 posted: Oct 01, 2015, 09:06 PM »
There is an updated perf branch out, guys.

Trying this out.

https://forums.bistudio.com/topic/160288-arma-3-stable-server-152-performance-binary-feedback/page-44
Quote
1.52.132709 profiling & performance v2 server and client, windows, linux
~sync with optimizations from 1,50.perf in last 2 weeks before 1.52.stable
https://www.dropbox....r8d8/3BSy9PdRGm
  • Offline Mokey
  • Fractured Wasteland
  • Elite
  • ******
  • Posts: 576
  • Http://www.Fractured-Gaming.com

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #9 posted: Oct 01, 2015, 10:55 PM »
A few of the players were complaining about APOCs_airdrops lagging the server.

I decided to test this. I called in an airdrop, went from 137 FPS to 55 FPS as soon as I called it in. it also took about 10 minutes for it to show up. I currently disabled it, and it seemed to have fixed the lag... Just a suggestion.

There were no errors or RPT spam. I just went off what players were saying.

:EDIT

This only help very little, now I am receiving the moonwalk!!

Latest pref updated, still recieving.
Posts once, edits post 40 times in 60 seconds. STUPID FAT FINGERS!

https://github.com/Fractured-Gaming-Official/Frac_v1.3.Stratis

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #10 posted: Oct 01, 2015, 11:46 PM »
ok im more convinced now it is the patch ive been giving my host a hard time as i thought i was the only 1 having this issue

lets hope they get a fix out soon allthough our server has been pretty busy

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #11 posted: Oct 02, 2015, 12:41 AM »
my server died lol 5 people inside wtf bis starting to get sick of arma :\
  • Offline Mokey
  • Fractured Wasteland
  • Elite
  • ******
  • Posts: 576
  • Http://www.Fractured-Gaming.com

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #12 posted: Oct 02, 2015, 02:22 AM »
16:07:34 Performance warning: SimpleSerialization::Read 'messageSystem' is using type of ,'TEXT' which is not optimized by simple serialization, falling back to generic serialization, use generic type or ask for optimizations for these types

I believe this has to do with the Text that is being called in your mission file. I also get them but I've just ignored them after a while of having the.
Posts once, edits post 40 times in 60 seconds. STUPID FAT FINGERS!

https://github.com/Fractured-Gaming-Official/Frac_v1.3.Stratis
  • Offline LouD
  • Silent but deadly ;)
  • Moderator
  • Veteran
  • ******
  • Posts: 1415

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #13 posted: Oct 02, 2015, 10:31 AM »
I believe this has to do with the Text that is being called in your mission file. I also get them but I've just ignored them after a while of having the.
This has been there since about 4 patches back. So it's not the cause of the problem.

I advise everyone to install the latest perf binaries:
https://www.dropbox.com/sh/582opsto4mmr8d8/3BSy9PdRGm

Re: Server Lag After 1.52 Patch

« Reply #14 posted: Oct 02, 2015, 02:50 PM »
We're running the latest perf binaries and while we are getting the same message as Pat, we are not experiencing any sort of freezing/lagging.

We're not running a ton of modifications however. No infistar, no airdrops, no cctv. 64 players with normal FPS.

Wondering if this might be the Infistar AH for those who are having problems. I used to run this with our epoch servers and we had it before where an update rolled through and caused massive performance degradation with this addition until I had it pulled, (and waited for Infistar to update.)